Mojelivigno.cz

Latteria di Livigno – mlékárna v 1800 m.n.m. s tou nejlepší zmrzlinou pod sluncem

Mlékárna Latteria di Livigno

pay for assignmentVýroba mléčných výrobků (mléko, máslo, sýry) a masa byly v dřívějších dobách jednou z hlavních obživ obyvatel Livigna. Každá rodina měla své vlastní hospodářství, které jí zajišťovalo celoroční fungování. Zdejší neúrodná krajina, vysoká nadmořská výška a dlouho ležící sníh naučily místní obyvatele hospodařit opravdu efektivně. Bohaté zásoby sena pro dobytek a dřeva pro vytápění domků byly každoroční nutností.

Livigno a mlékárna

Do 50. let minulého století nefungovala mezi místními farmáři žádná větší organizovanost a každá domácnost hospodařila sama za sebe. Postupem času ale začala být stále více znát potřeba nějakého spolku, který by místní farmáře sjednotil a prosazoval jejich společné zájmy. Také samotná výroba mléka a mléčných výrobků byla do té doby výsadou jednotlivých rodin.

První mlékárna, která farmářům sloužila coby místo, kde mohli mléko zpracovávat, byla založena roku 1954 a nacházela v centru obce. Z iniciativy několika lidí se z ní v roce 1977 stalo družstvo Latteria Agricola Cooperativa, které se stalo středem farmářského dění v obci. Postupně přebíralo i správu obecních luk a pastvin, rozdělování příspěvků na podporu zemědělské činnosti a další aktivity. Mlékárna byla využívána jak místními, tak i farmáři z okolních obcí.

S nastupujícím přílivem turistů v 90. letech minulého století a narůstající spotřebou mléčných výrobků přestala tamní mlékárna dostačovat jak kapacitně, tak i technologicky. Projekt výstavby nové mlékárny byl představen v roce 2003 a v květnu roku 2005 byla zahájena samotná stavba. V té době už bylo jasné, že se Livigno stává vyhledávaným turistickým cílem a tomu byla přizpůsobena i pay for assignment. Ta byla slavnostně otevřena 6.června 2006, rok od začátku stavby.

Mléčný bar v 1800 m.n.m.

Stavba se nachází po levé straně při vjezdu do Livigna tou nejčastější trasou (směrem ze Švýcarska přes tunel Munt La Schera) a stojí nedaleko přehrady Lago di Livigno. Okolo mlékárny prochází cyklostezka, která se táhne kolem řeky Aqua Granda až k restauraci Alpisella (kterou mimochodem vřele doporučujeme navštívit, zvlášť pokud budete mít s sebou děti).



Mlékárna Latteria di Livigno

Celá mlékárna je postavena z tradičních materiálů – zejména kamene a dřeva a na to, že se jedná o novostavbu, rozhodně nepůsobí nijak rušivě, spíše naopak do svého okolí perfektně zapadá. Pokud sem budete chtít zajet autem, ukazatele na silnicích vás perfektně navedou. V sezóně může být trochu problém s parkováním – kapacita je omezená a může se stát, že auto budete muset nechat pár desítek metrů před mlékárnou.

Po vstupu dovnitř vás čeká hned po pravé straně mléčný bar, kde si můžete dát rychlé espresso nebo zdejší skvělou zmrzlinu. Po vyjití pár schodů se dostanete do prosklené vyvýšené části, která je pojata jako exkurze do minulosti a současnosti zpracování mléka. Na stěnách visí dobové fotografie, uprostřed jsou prosklené stoly s dříve používanými nástroji a na konci chodby je expozice věnovaná výrobě mléka. V podstatě takové menší muzeum mlékárenství, které ještě doplňuje v levé části expozice místní fauny a flóry.

To nejzajímavější však je k vidění po stranách. Velkými prosklenými okny můžete přímo pod vámi sledovat, jak se zpracovává samotné mléko. Uvidíte výrobu jogurtů, zrání sýrů a spoustu dalších výrobních kroků, které ze zdejšího mléka dělají ty pravé delikatesy.

Denně se v mlékárně zpracuje okolo 9000 litrů mléka

Mlékárna má i svou vlastní restauraci, kde si můžete vychutnat nejenom zde vyráběnou zmrzlinu a z ní připravené poháry, ale i např. typickou snídani, ke které dostanete sklenici mléka a jogurt, nebo např. chléb se sýrem nebo máslem a cukrem. Nechybí ani tousty, croissanty, sendviče nebo saláty.

Za pěkného počasí si zajděte na prostornou slunnou terasu, kde se dá posedět nebo poležet na lehátkách, a kochat se krásným výhledem na Livigno. Při odchodu pak projdete poslední částí, ve které jsou ke koupi veškeré výrobky, které mlékárna produkuje. Najdete tu všechny druhy mléka, nejrůznější druhy sýrů, jogurtů, másla a další a nechybí ani obchod se suvenýry.

Zdejší mléko je bezkonkurenční

Mléko bylo odnepaměti pro dříve chudé Livigno základní potravinou. Není proto divu, že k němu mají místní vytvořený velice silný vztah.

Celý proces výroby začíná na pastvinách, které jsou ve výškách více než 2000 m.n.m. Díky zdejšímu velice čistému klimatu a panenské přírodě je dobytek po celé léto krmen pouze tím nejlepším možným krmivem – přírodní horskou pastvou. Před příchodem zimy jsou zvířata z hor přesunuta do města. Tato turisty očekávaná událost je známá pod názvem Alpenfest a probíhá každý rok zhruba v polovině září.

Zahrnuje průvod dobytka ulicemi až do centra, kde probíhá výstava a zajímavé soutěže např. v dojení. Pro místní je to velký svátek, při kterém prochází městem v dobových kostýmech.

Pravá italská zmrzlina. Ta nejlepší.

Největším lákadlem mlékárny je určitě zdejší pravá italská zmrzlina. Za celou dobu jí zde namíchali bezmála 100 druhů, z nichž jmenujme třeba „Jablka se skořicí“, „Borůvkový koláč“ nebo zmrzlinu „Sarón“ – inspirovanou zde vyráběným energetickým nápojem s obsahem syrovátky.

Netřeba dodávat, že veškerá zmrzlina je vyráběna výhradně z livignského mléka. Svojí kvalitou patří k naprosté špičce – je vyráběna bez jakýchkoliv barviv a konzervantů a na její výrobu se používají pouze ty nejlepší suroviny jako jsou např. slavné sicilské mandle Alvoa, které se vyznačují mimořádně jemnou a sladkou chutí.

Takže pokud už v Livignu budete, návštěvu zdejší mlékárny rozhodně nevynechejte. Otevřeno tu mají denně od 8:00 do 19:00 hod.

Další informace najdete přímo na stránkách mlékárny – www.latterialivigno.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *