Mojelivigno.cz

Bombardino – z italského Livigna až na české sjezdovky

Bombardino

pay for assignmentAsi se vám to už stalo taky. Zatímco jste byli v práci, váš známý se na Facebooku pochlubil fotkou z lyžování v zasněžených Alpách a provokativně tam naaranžoval skleničku se žlutým nápojem se šlehačkou. Jak už dnes asi všichni ví, toto pití se jmenuje bombardino a dnes už hojně rozšířené i v Česku. Pokud vás ale zajímá, kdo za ním stojí, čtěte dál.

Začalo to na Mottolinu (Místo narození – Mottolino)

Kolébkou populárního drinku se totiž stalo v roce 1974 právě italské pay for assignment. Údajně ho tady vymyslel správce jedné horské chaty, když chtěl svým hostům připravit něco netradičního. Toho zimního dne tak zkusil netradiční kombinaci – mléko, vaječný likér a whiskey. To vše zahřál, nalil do skleniček a podával. Hosté byli nadšení a zvolali: „Bombarda!“. Tak se podle všeho zrodilo legendární bombardino. V té době ještě nebylo tak vzhledově působivé, šlehačka se na něj začala dávat až později.

Netrvalo dlouho a tento drink se začal rozšiřovat a každý barman ho mírně poupravil podle svého uvážení. V každém případě jde ale o kalorickou bombu a o tom, že pěkně rychle stoupá do hlavy asi psát taky nemusíme :).

Příprava

Tradiční bombardino se skládá ze čtyř ingrediencí – vaječného likéru, mléka, whiskey a šlehačky na ozdobení. Existují ale i další varianty, v závislosti na tom, jaký alkohol tvoří jeho hlavní část. Nejčastěji se namísto whiskey používá rum nebo brandy, oblíbené je i tzv. calimero – to vznikne přidáním malého šálku espressa. Existují i letní varianty s ledem a zmrzlinou.

I v samotném Livignu je bombardino všude jiné. I jeho barva se liší, od světle žluté až po tmavě oranžovou, pořádná porce šlehačky ale nechybí nikdy.

Bombardino_Bivio_Livigno

Bombardino v livignském Biviu

Takto vám donesou bombardino v jedné livignské restauraci


Takto vám donesou bombardino v další livignské restauraci

Dnes už je bombardino dokonce jako likér stáčený do lahví, takže si ho můžete jednoduše dát i doma. V českých supermarketech ale nestojí skoro za nic, pokud už si chcete takový „prefabrikát“ koupit, doporučuju přímo livignské obchody, rozdíl v kvalitě a chuti je obrovský. Časem se můžete těšit i na test, ve kterém ochutnáme okolo pěti likérů.

A kde podle vás dělají to nejlepší bombardino? Podělte se s ostaními.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *